Achter deze deuren aan het prachtige pand aan de Rozengracht ligt een totaal andere, verborgen sprookjeswereld. Toch is het niet de standaard oosterse tierelantijnen inrichting die je bij een Arabisch restaurant zou verwachten. Concrete bedacht voor Nomads een oosterse basis maar met een westerse touch. Gevolg: een prachtig interieur waar je jezelf direct thuis voelt en tegelijkertijd in een andere wereld-ver-weg-van-hier waant. Alle onderdelen, items en voorwerpen in het restaurant zijn speciaal voor Nomads ontworpen en in Marokko en Egypte met de hand vervaardigd. En dus uniek.

East meets west

De inrichting van Nomads is gebaseerd op een Arabisch huis. De entree is de ‘Bahou’, de ruimte waar Arabieren hun gasten ontvangen zonder de andere bewoners te storen. Een robuuste koperen deur scheidt de drukke buitenwereld van de zachte gezellige binnenkant. In de Bahou in Nomads word je opgevangen door een host(ess) die je jas meeneemt. Ondertussen doe je, je schoenen uit. Je kunt nu eerst iets drinken aan de imposante messing bar direct bij de entree. Achter deze bar is een flessenkast gemaakt van gekleurde glasplaten, waardoor het zonlicht Nomads binnenvalt; dit zorgt voor een betoverend effect. Als je iets verder doorloopt kom je in de ‘Al’Kubbah’; een kleine ruimte waarin een bed of bank staat en waar je lekker privé zit. In Nomads bestaat de Al’Kubbah uit zes nisjes, aan elke kant van het gangpad drie, die door de rode spiegels erachter nog warmer en intiemer worden. Je schoenen gaan onder de superzachte bedbanken, jij vleit je erop. De ‘Wast ad-der’ is het hart van het Arabische huis; hier speelt het sociale leven zich af. In Nomads is dat de koepelzaal. Een grote vierkante ruimte, met in het midden een grote goudkleurige tempel en lange zachte banken aan de zijkant, bepalen de sfeer en het zicht. Onder de koepel liggen stapels kussens waarop je lekker kunt relaxen, eten en dromen. Worden alle kussens weggehaald, dan ontstaat er een dansvloer of, desgewenst, een podium. Dan kun je eindelijk de prachtige mozaïekvloer zien! Het restaurant namelijk regelmatig verhuurd en ingericht voor (bedrijfs)feesten. Daarom hangt er in deze ruimte ook een professionele theaterverlichting en staat er een DJ-booth opgesteld.

In de nisjes en in de koepelzaal staan bruine banken waarop kelims liggen. Zo kun je in oosterse stijl onderuit hangen, een drankje of een hapje binnen hand bereik, en je afvragen wat de diepere betekenis is van het eeuwenoude gedicht dat op de muren is aangebracht.

Keukenzaken

De keuken van Nomads is in handen van chef-kok Ali Ballout. Een klinkende naam die precies past bij de kaart: authentieke Arabische gerechten, met af en toe een snufje Westerse wereld. Zo worden je smaakpapillen steeds weer verrast. Al zul je qua smaak toch niet echt verveeld raken; alle gerechten zijn namelijk zeer bijzonder en uitgesproken qua smaak, zonder daarbij iemand af te schrikken. Er wordt veel gewerkt met munt, peterselie, tijm, koriander, citroen, chermoula (Marokkaanse kruidenmix) en dragon. Alleen kersverse producten en ingrediënten worden gebruikt en er staat geen varkensvlees op het menu.

De reguliere menukaart bestaat uit warme en koude mezzes. Mezzes zijn kleine Arabische gerechten, die gecombineerd worden tot één maaltijd. De mezzes worden op grote, koperen schalen geserveerd, samen met Libanees en Irakees brood. Vanaf het plateau selecteer je zelf je eigen favoriete combinatie van mezzes.
Het Nomads menu bestaat uit drie gangen: een combinatie van koude mezzes, een combinatie van warme mezzes en een dessert. Natuurlijk kan dit menu worden uitgebreid.

Naast de gewone menukaart worden ook de zogenaamde Nomads Specials geserveerd; dagelijks wisselende specialiteiten van het huis, afhankelijk van het seizoen en marktaanbod.
En voor speciale gelegenheden is het mogelijk om een diner in de vorm van een buffet of plateservice samen te stellen. Of een speciaal fingerfood menu.

Cheers!

De drankkaart van Nomads is heel divers en zeer uitgebreid. Veel klassiekers als Chablis, Sancerre en Moët & Chandon, maar ook (onterecht) onbekende wijnen uit Noord-Afrika. Alle wijnen die op de wijnkaart staan, zijn speciaal bij de gerechten gekozen. Maar er zijn ook spannende cocktails. De bartenders zijn speciaal getraind door de beroemde Fabulous Shaker Boys en kunnen zich net als hun meesters professionele cocktailshakers noemen.

Swing it out

In de koepelzaal van Nomads staat de draaitafel. Hier draait onze resident DJ een andere speciaal door hem geselecteerde DJ. Natuurlijk is ook de muziek aangepast aan de oosterse stijl: modern Arabisch met westerse invloeden, maar ook exotisch, lounge en up-tempo. Inmiddels zijn er zeven Nomads CD’s verschenen, gemixed door de DJ zelf, waarvan er inmiddels duizenden zijn verkocht.

Bellydance

Natuurlijk valt er in Nomads ook iets te zien; regelmatig geven professionele buikdanseressen of andere artiesten een mooie performance; passend binnen de sprookjesachtige omgeving. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om andere muzikale optredens of acts te verzorgen.